VARA omroep blok


Pauw & Witteman gaat 8 september weer van start (elke werkdag om 23 uur op Nederland 1). De redactie is al volop in voorbereiding. Niet alleen in Nederland, maar ook elders worden de grenzen verkend. Redacteur Wieneke van Vucht is tijdens de Olympische Spelen van 8 t/m 24 augustus in China.


vrijdag 22 augustus 2008

Berekenen, voorspellen en winnen!

Groningse economen voorspelden een tijdje terug dat Nederland twintig plakken zou halen tijdens de Spelen in Beijing. De heren Kuper en Sterken hadden er een speciaal econometrisch rekenmodel op losgelaten, gebaseerd op historische successen, bevolkingsomvang, inkomen per hoofd van de bevolking en recente successen. Chef de Mission Charles van Commenee schroefde de verwachtingen nog eens op en wilde een plek in de top tien van het medailleklassement.

Met nog drie dagen te gaan staan we op plek tien in het medailleklassement en hebben we weliswaar ‘ slechts’ 15 medailles, toch hebben we nu al twee gouden plakken meer dan de Groningse heren voorspelden, namelijk zes. En daar kan nog het één en ander bijkomen de laatste dagen. Ongetwijfeld volgen na de Spelen de analyses, de evaluaties en de lijstjes met plussen en minnen. Of we zelf nou vinden dat we aan de verwachtingen voldaan hebben of niet, het buitenland kijkt nu al vol bewondering naar Nederlandse sporters en supporters.

Het buitenland komt naar ons toe om te kijken hoe we dit toch voor elkaar krijgen als minuscuul landje. Op de tribunes bij het hockey zit een groep Indiase coaches; zij vragen zich af hoe het mogelijk is dat zij twintig jaar geleden hockeygrootmacht waren en nu de boot gemist hebben. Ze volgen het Nederlandse team vanaf de tribunes en hopen met de kennis die ze hier opdoen in de toekomst ook weer mee te tellen.

Er zijn meer coaches die Nederland op de voet volgen. Ook in Chinese kranten worden ‘we’ genoemd en geroemd. Iedereen kent het Holland Heineken House als de ‘ place to be’. Niet alleen de Amerikaanse bondscoaches van het basketbalteam die ik tegenkwam op de muur, maar ook onder meer de Australische en Engelse medaillewinnaars, Canadezen, Zweden en Zuid-Afrikanen hebben de weg naar de oranje feesttempel gevonden. Een groep Brazilianen observeert de Nederlanders alvast, omdat ze de Spelen in 2016 willen organiseren, en willen zien hoe je feest maakt (ik dacht dat de Brazilianen daar zelf prima toe in staat waren, maar zelfs zij zijn onder de indruk van de Nederlanders op de Spelen).

Het lijkt mij tijd voor een goede campagne, zodat Nederland zelf de Spelen weer eens binnen gaat halen (2028 moet het gaan gebeuren). En dan eens kijken of we de hoge verwachtingen die we zelf hebben en die het buitenland inmiddels van ons heeft qua sfeer en prestaties waar kunnen maken. Volgens het Gronings model brengt het thuisvoordeel extra succes. Deze Spelen hebben dat wel bewezen. Kijken of we dan wel tot twintig medailles kunnen komen?

Geen opmerkingen: