VARA omroep blok


Pauw & Witteman gaat 8 september weer van start (elke werkdag om 23 uur op Nederland 1). De redactie is al volop in voorbereiding. Niet alleen in Nederland, maar ook elders worden de grenzen verkend. Redacteur Wieneke van Vucht is tijdens de Olympische Spelen van 8 t/m 24 augustus in China.


zondag 24 augustus 2008

One world, one dream?

Na 16 dagen zijn de Spelen zo goed als voorbij. China heeft laten zien dat het in staat is om prima Spelen te organiseren. De Chinezen stralen een trots uit richting hun land waar wij nog wat van kunnen leren. Natuurlijk bestaat 'de' Chinees net zo min als 'de' Nederlander, maar de Chinezen waren in elk geval eensgezind om van deze Spelen iets moois te maken. En dat is gelukt.

De harmonie staat hoog in het vaandel. We hebben deze Spelen niet gehoord van ongeregeldheden of demonstraties. Helaas zullen we nooit weten of er geen protest was of dat de buitenwereld het simpelweg voor het lapje gehouden is. Ik heb zelf in Beijing geen Tibetvlag gezien en van geen demonstratie gehoord. Enkel deze mannen met hun stil protest (zie foto). Ze dragen een zelfgemaakt t-shirt waarin ze de situatie in Tibet veroordelen. Maar op deze manier over straat gaan durfden ze toch maar niet. Je weet nooit.

De drie thema's van de Spelen waren: Groene Spelen, Hightech Spelen en Spelen van het Volk. Het milieubewustzijn van de Chinees is tijdens de Spelen toegenomen en de Spelen zijn de meest geavanceerde Spelen op technologisch gebied ooit. Wat dat betreft zijn de Spelen geslaagd. Spelen van het Volk? Een groot deel van de bevolking van Beijing heeft vol trots de Chinese cultuur uitgedragen en hier zegt men dat de inwoner van Beijing over het algemeen beter zijn geworden van de Spelen. Nu maar wensen dat deze positieve ontwikkelingen niet van tijdelijke aard zijn en dat dit op enige manier hoop biedt voor de toekomst. Is ie toch nog niet zo gek, die slogan: One world, one dream?

Geen opmerkingen: